Φαίνεται παράξενο, αλλά το τριαντάφυλλο μπορεί να μας χαρίσει ενέργεια και ομορφιά. Αλλωστε, γι' αυτό χαρακτηρίζεται και «βασιλιάς», αφού με τα πέταλά του μπορούμε να φτιάξουμε σαλάτες, μαρμελάδες, διάφορα ποτά και αφεψήματα αλλά και κρέμες και αιθέρια έλαια για το σώμα.
Εκτός από υλικό για μια «εξωτική» πίτα, το τριαντάφυλλο αποτελεί επίσης ένα άριστο τονωτικό, καθώς περιορίζει το άγχος και την κόπωση, ενώ το αιθέριο έλαιό του φροντίζει το δέρμα και ενισχύει τη σεξουαλικότητα. Από την άλλη το άγριο τριαντάφυλλο (λέγεται κυνόροδο) είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμίνης C στον κόσμο.
Πωλείται αποξηραμένο στα ειδικά μαγαζιά και χρησιμοποιείται ως αφέψημα με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του αιθέριου ελαίου.
Αν θέλουμε, τώρα, να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, ας ντυθούμε με τα χρώματά του. Οι οπαδοί της χρωματοθεραπείας υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι το ροζ και το κόκκινο χρώμα διώχνουν τις αρνητικές σκέψεις και ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το τριαντάφυλλο μπορεί ακόμα να περιλαμβάνεται σ' ένα ιδανικό πρωινό, αφού είναι η πρώτη ύλη για μια υπέροχη μαρμελάδα, που αναζωογονεί όλους τους ιστούς.
Για να αναδειχθεί μάλιστα η ιδιαίτερη γεύση της, είναι καλύτερα να την απλώσουμε πάνω σε ψωμί χωρίς μαγιά ή προζύμι (π.χ. αραβικές πίτες) και μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με ένα ποτήρι χλιαρό γάλα από ρύζι αρωματισμένο από βανίλια.
Ενδείκνυται για όσους πάσχουν από τροφικές δυσανεξίες, ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμά τη γαστρίτιδα.
Πώς φτιάχνεται η «μαγική» μαρμελάδα; Καθαρίζουμε τη φλούδα και τους σπόρους και κόβουμε σε μικρές φέτες 1 κιλό μήλα ρενέδες.
Τα απλώνουμε σ' ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με το ξύσμα και το χυμό ενός λεμονιού. Προσθέτουμε 250 γραμμ. πέταλα από αρωματικά τριαντάφυλλα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα. Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να λιώσουν τα μήλα. Προσθέτουμε 300 γραμμ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ώσπου να δέσει.
Οι Ινδοί, οι οποίοι εκτιμούν ιδιαίτερα τις τονωτικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου, ήταν αυτοί που είχαν την έμπνευση να το βάλουν στο τραπέζι τους κι έτσι δημιούργησαν μια σαλάτα με λαχανικά και σάλτσα από τα πέταλά του. Η διαδικασία είναι απλή: βράζουμε μερικά πράσινα φασολάκια και καρότα και ζεματίζουμε μια χούφτα φύτρα μπαμπού. Για τη σάλτσα ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα: Χτυπάμε για λίγα λεπτά στο μπλέντερ 3 κουταλιές σησαμέλαιο (ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο), 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, 1 πρέζα κουρκουμά, 1 γεμάτη κουταλιά πέταλα τριαντάφυλλου, 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά χωρίς τους σπόρους και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε σ' ένα πιάτο όλα τα λαχανικά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Οι άνθρωποι που θέλουν να θυμηθούν κάτι μπορεί να βοηθηθούν από το άρωμα του τριαντάφυλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα μπορούσαν να ανακαλέσουν ευκολότερα μνήμες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, όταν μύριζαν τριαντάφυλλα.
Οι εθελοντές παρουσίασαν επίσης βελτιωμένη μνήμη όταν ξύπνησαν. Οι μνήμες ταξινομούνται στη διάρκεια του ύπνου, ενώ διάφορες μυρωδιές ενδέχεται να βοηθούν τις διαδικασίες μάθησης. Ο Jan Born, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Lubeck της Γερμανίας, εξέτασε την επίδραση που είχε η μυρωδιά των τριαντάφυλλων σε μια ομάδα 74 εθελοντών, οι οποίοι έπαιξαν ένα παιχνίδι συγκέντρωσης στο οποίο έπρεπε να ταιριάξουν αντικείμενα ή κάρτες. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κοιμηθούν. Η μυρωδιά τριαντάφυλλου χορηγούνταν στους εθελοντές κατά τη διάρκεια διαφόρων φάσεων ύπνου. Την επόμενη ημέρα οι εθελοντές εξετάστηκαν ξανά.
Οσοι είχαν μυρίσει τα τριαντάφυλλα θυμούνταν καλύτερα κατά 97,2% τα ζευγάρια καρτών. Σε όσους δεν είχε χορηγηθεί η μυρωδιά του τριαντάφυλλου το ποσοστό σωστής απάντησης στο τεστ μνήμης υποχώρησε στο 86%.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε ένα καθαρό τούβλο και στη συνέχεια τη γεμίζουμε με πέταλα τριαντάφυλλου μέχρι το ύψος του τούβλου. Καλύπτουμε με νερό και στο πάνω μέρος του τούβλου τοποθετούμε ένα μικρό γυάλινο πυρίμαχο μπολ.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα ανοξείδωτο μπολ, που να εφαρμόζει καλά στα χείλη της και μέσα βάζουμε παγάκια. Βράζουμε περίπου για 3 ώρες σε σιγανή φωτιά, φροντίζοντας να υπάρχουν πάντοτε παγάκια μέσα στο ανοξείδωτο μπολ.
Η παγωμένη επιφάνεια του ανοξείδωτου μπολ υγροποιεί τους ατμούς, που στάζουν μέσα στο γυάλινο μπολ. Το υγρό που συγκεντρώνεται μέσα στο γυάλινο μπολ είναι το ροδόνερο και η λεπτή στρώση λαδιού που το καλύπτει είναι το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου. Μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το καθένα ανάλογα.
Το αιθέριο έλαιο που παίρνουμε με την παραπάνω επεξεργασία φτιάχνει τη διάθεση, απαλύνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης, βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων και στην αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος, καταπραϋνει τη νευρική ένταση, χαρίζει βαθύ ύπνο κι έχει
αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, βακτηριδιοκτόνο, βρογχολυτικό, ενισχυτικό του κυκλοφορικού. Επίσης, κάνει καλό στο άσθμα, το βήχα, το κρύωμα και τον πυρετό. Το άγριο τριαντάφυλλο είναι η πιο πλούσια φυσική πηγή βιταμίνης C και πωλείται αποξηραμένο στα ειδικά μαγαζιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφέψημα και έχει παρόμοιες ιδιότητες με το αιθέριο έλαιο.
Για να απαλλαγούμε από την ένταση, ανακατεύουμε δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου με μία δόση ρευστής κρέμας και κάνουμε μασάζ σε όλο το σώμα - και στον αυχένα και τα πέλματα. Θα χαλαρώσουμε γρήγορα και θα κοιμηθούμε βαθιά.
ΜΑΡΙΑ ΖΙΩΖΙΟΥ
marina@pegasus.gr
Πηγή : ΕΘΝΟΣ
2 σχόλια:
Υπάρχει ένα μοναστήρι στην ορεινή Κορινθία, του Αγίου Γεωργίου νομίζω, που ο καλόγηρος φτιάχνει γλυκό κουταλιού. Αρέσει πολύ στο σύντροφό μου και παλιά αγοράζαμε από εκεί. Εγώ δεν τρελαίνομαι ιδιαίτερα, αλλά με το γιαούρτι δεν είναι άσχημο. Στην Κύπρο θυμάμαι, που έζησα μικρός, φτιάχνανε αναψυκτικό.
Στην Χίο μια φίλη φτιάχνει γλυκό τριαντάφυλλο, δοκίμασα... ξετρελάθηκα!
Thoma κρατώ ένα βαζάκι για πάρτι σου !
Δημοσίευση σχολίου